שדרת התוכן >

נזקי שמש

כולנו אוהבים לשבת על חוף הים או בבריכה, להשתזף ולהראות טוב, אך חשוב לזכור כי לצד היתרונות של השמש, ישנם גם חסרונות, כמו הקשר שבין שמש לסרטן העור.

 

איך נתפנן בכייף בלי להשרף?

חשיפה לשמש מתרחשת בים ובבריכה, במגרשי המשחקים, בטיולים ואף בחצרות הגן ובית-הספר. אין כל ספק כי חשיפה יתרה לשמש היא אחד הגורמים העיקריים להופעת סרטן העור הממאיר -המלנומה. אין גם ספק שהצטברות של קרינה על פני העור גורמת למחלות סרטן העור האחרות. החשיפה העיקרית לשמש אצל רובנו היא כשאנו צעירים: כ 80% מהחשיפה בכל החיים מתרחשת עד גיל 18. כוויות שמש, הנגרמות מחשיפה לא מבוקרת לשמש, הן הגורם הראשון להתפתחות סרטן העור.

 

כיצד הורים וילדים צריכים לנהוג?

לתינוקות עד גיל שישה חודשים אסור להיחשף לשמש כלל. בגיל זה העור רגיש מאוד ועביר לקרינה, וזו גורמת נזקים למערכת החיסון שחלקה מצוי בעור, ולמערכות הגנה נוספות בעור.

בכל גיל אחר ניתן להיחשף לשמש במידה מבוקרת, כך שרק אזורים קטנים בגוף ייחשפו, וזאת בלית ברירה ובעיקר אזורים שאי אפשר להגן עליהם בלבוש. חשיפה מבוקרת היא חשיפה קצרה, שבה השיזוף מודרג ביותר ועדין, ואינו גורם לכוויות. כל אזור שלא ניתן להגנה בביגוד יימרח במקדמי הגנה בעלי מספר שמעל 15. חשיפה ממושכת אינה בריאה כלל והיא מחייבת מקדם הגנה גבוה יותר. חשיפה כזו מוגבלת רק לאנשים שאין להם ברירה אלא לשהות בשמש, בעבודה או בפעילות חובה אחרת. אין לשהות בפעילות כזו בלי חולצה ארוכה או כובע רחב שוליים (רצוי בהירים).

 

מקדמי הגנה

חשוב לזכור שמקדמי ההגנה נותנים הגנה חלקית בלבד, רק מפני קרניים מסוימות ורק מפני חלק מהנזקים. על כן אסור לסמוך רק על המקדמים שיגנו מפני הקרינה. אסור גם לחשוב: 'מרחתי מקדם הגנה, אז אני לא צריך להגביל עצמי בחשיפה לשמש'. זוהי חשיבה שגויה.

 

קבוצות סיכון

יש קבוצות אוכלוסין הרגישות לנזקי הקרינה יותר מאוכלוסיות אחרות. הרגישים ביותר הם בעלי שומות (נקודות חן) רבות על גופם. בעיקר אם מדובר על שומות בגודל שמעל 4-5 מ"מ, וצורתן אינה סימטרית ואחידה ובעיקר אם צבען אינו אחיד. ידוע שבקרב חלק מאנשים אלו הבעיה היא משפחתית ואצל חלקם אף הייתה מלנומה במשפחה. אצלם מופיעות השומות כבר בגיל צעיר ובעיקר בעקבות חשיפה לשמש. אצל אלו שאינם נחשפים יופיעו אך מעט שומות.

 

מי צריך לפנות לרופא מומחה ולהיוועץ בו בעניין נזקי השמש המסוכנים?

מי עוד רגיש מאוד? כאמור תינוקות וילדים קטנים, צעירים ומבוגרים בעלי עור, שיער ועיניים בהירים מאוד ובעיקר אלו שנכווים בכל חשיפה, אך אינם "מקבלים צבע", אלא מאדימים וחוזרים לצבעם המקורי לאחר כמה ימים.

המומחים בנושא זה הם רופאי העור והמנתחים הפלסטיקאים, ורק הם.

 

כדאי לבדוק:

  • נגע חדש בעור, שאינו חולף בתוך כחודש ימים ונראה כנקודת חן.

  • נגע של כיב בעל קשקשים או מדמם.

  • נגע קיים, בעיקר נקודת חן המשנה את צורתה, צבעה וגודלה.

אין להיבהל מכל נגע חדש או משתנה וימים אחדים אינם קובעים גורלות.

בעת הצורך, כמוגדר לעיל, יש לפנות לרופא בלי בהילות.

 

סיכום

כמו בכל נושא בחיים, יש לנהוג בחוכמה גם בעניין החשיפה לשמש. אסור להגזים. יש ללמוד ולהתרגל לחיים נכונים ובריאים מגיל הינקות והילדות. אין כל ספק היום, שהגבלת החשיפה לשמש מגיל צעיר מונעת חלק ניכר מהנזקים, החל בקמטים וכתמים – נזקים אסתטיים – וכלה בסרטן העור לסוגיו. אז תתפננו בכייף בלי להשרף!

 

(פרופ' רפאל שפיר ,הספריה של מט"ח)

חיפוש כתבה לפי נושא:
כתבות נוספות:

סם האונס

מדובר בסם שהיה בעבר נפוץ בארה"ב ועשה "עליה" ארצה. הסם מוכנס למשקאות של קורבנות תמימים וגורם להם להתמזמז ולקיים יחסי מין מבלי שהם מודעם למה

קרא עוד »

שלוש ארבע ולעבודה

דעו את זכויותיכם… גיל העסקה מותר במהלך שנת הלימודים15 שנה.גיל העסקה מותר במהלך חופשת לימודים14 שנה.שעות עבודה מותרות ביוםעד 8 שעות ביום (שבוע עבודה בן

קרא עוד »

פגיעה מינית- לאן פונים?

אונס, תקיפה מינית, הטרדה מינית, זכויות, ניצול מיני מסחרי. מרכז סיוע לנפגעיות אונס ותקיפה מינית מרכזי הסיוע מעניקים יעוץ ותמיכה טלפוניים, ליווי ראשוני למשטרה ו/או

קרא עוד »

תפריט נגישות

מהי הניידת הדיגיטלית?

אם כתבת משהו אישי, על כאב, התלבטות או כל דבר שמעסיק אותך, אז אנחנו שם..  באינסטגרם, טיקטוק, סטיפס, ASK. רואים, קוראים, מגיבים…