מין… מילה שכזו… מרגשת, מעלה המון שאלות. מילה שמכילה המון מידע. אנחנו רוצים לדעת אבל מתבאסים לשאול. אז הנה כמה מילים על התפתחות מינית פיזית, נפשית, אוננות, יחסי מין, זוגיות, זהות מינית, מחלות מין, הריון ועוד.
במהלך גיל ההתבגרות מתחילה גם התבגרות מינית שמתבטאת כך:
בנות
צמיחה של השדיים – החזה מתחיל להתעגל ולגדול, לפעמים במהלך הגדילה יש תחושה של כאב בחזה אשר נעלמת תוך מספר חודשים. לעיתים השדיים אינם סמטריות, אין כאן בעיה.
וסת (מחזור חודשי) – הפרשה דמית המגיעה מהרחם ומתמשכת 3 ימים עד שבוע. הוסת הראשונה מופיעה אצל כל אחת בגיל אחר כאשר הרוב הוא בין 10 – 16. הוסת מופיעה כל חודש בתאריך קבוע אבל ישנם מקרים (בעיקר בהתחלה) בהם המחזור לא סדיר, כלומר יכול להעלם לחודש או יותר או להגיע בתאריך שונה כל פעם. לעיתים מלווה המחזור בהתכווצויות בבטן וכאבי גב.
הגוף מתעגל ומתמלא.
צמיחה שיער ערווה ובית שחי.
בנים
גדילה של הפין והאשכים.
צמיחה שיער ערווה ובית שחי.
שינוי קול וצמיחה של ה"פיקה".
צמיחה של שיער בפנים.
קרי לילה – "חלומות רטובים", שפיכה זרע בזמן שינה.
יחסי מין
מגיעים לגיל בו יש רצון לתקשורת דרך מגע.
יחסי מין מתפרסים על קשת רחבה: יחסים מלאים (חדירה), לא מלאים, בנים, בנות, חבוקים, נשיקות. כל אחד מחפש לעצמו את השותף הנכון לו ואת הדרך הנכונה לו לקיום יחסי מין.
דברים שחשוב לדעת:
כל מגע מיני צריך להיות מוגן על ידי שימוש באמצעי מניעה.
אסור להשתמש בחומרים על בסיס שמן בזמן החדירה (ווזלין, שמן תינוקות וכו')אלא רק בחומרי סיכה מיוחדים שמיועדים לכך שאפשר לקנות בכל בית מרקחת.
איך יודעים מתי להתחיל?
כל אדם צריך לבדוק עם עצמו האם הוא מרגיש באמת מוכן פיזית ולא פחות חשוב נפשית.
אם יש לכם ספק במוכנות שלכם עדיף לחכות קצת כדי שתרגישו ממש טוב כשתעשו את זה ולא תתחרטו אחרי…
אם אתם מרגישים שאתם עדיין לא מוכנים, תעמדו על שלכם, אל תתנו ללחצים של חברים או בני זוג להשפיע על החלטתכם. כדי שיהיה לכם כייף ותיהנו מסקס, חשוב שתרגישו בנוח ושתהייה הסכמה של שני הצדדים.
אוננות
זהו הדבר שבדר"כ הכי קשה לדבר אליו.
מהי אוננות? אוננות היא נגיעה באברי המין לשם הגעה לסיפוק מיני. האוננות מובילה לאורגזמה ולרוב גם לשפיכה.
אוננות משותפת לכל שכבות האוכלוסייה, כמעט בכל הגילאים. אנשים מאוננים כשעולה חשק מיני כדי לשחרר תחושות לחץ.
בואו נסגור מספר מיתוסים שקיימים בנושא:
אוננות לא גורמת לעיוורון
היא לא גורמת לפצעי בגרות
היא לא גורמת לעיקום של הפין
גם כשיש חבר/ה אנשים מאוננים
אמצעי מניעה
"היום עשיתי בדיקת הריון. יצא חיובי. אני בת 15, לעזאזל. לא היה לי נעים לעצור אותו באמצע ולהגיד לו לשים קונדום. פחדתי שהוא לא יפגע או משהו. עכשיו אני תקועה עם בעיה הרבה יותר גדולה."
שימוש באמצעי מניעה עכשיו, ימנע ממכם מלהתמודד עם בעיות (כהריון ומחלות) אחר כך.
סוגים:
גלולות – גלולות למניעת הריון, בת יכולה להתחיל לקחת גלולות לאחר בדיקה וקבלת מרשם מרופא, את הגלולות יש לקחת יומיום במשך 21 יום, הפסקה של שבוע וכו', אם פספסת אפילו גלולה אחת החודש, זה אומר שאת לא מוגנת ויש צורך בשימוש באמצעי הגנה נוסף (קונדום). גלולה לא מונעת הדבקות ממחלות.
קונדום – מולבש על הפין לאחר זיקפה, הקונדום מגיע במגוון רחב של גדלים, צבעים, צורות וכו'. מאוד יעיל למניעה מעבר של מחלות מין וכנגד הריון. יש צורך להיזהר בזמן הלבישה שלו מציפורנים או כל דבר חד שעלול ליצור חור בקונדום. הקונדום הוא חד פעמי, לא ניתן לשחזר את השימוש בו. אין למרוח את הקונדום בחומרים שמנים (ווזלין, שמן תינוקות וכו') כיוון שהם עלולים לקרוע את הקונדום.
ימים בטוחים ולגמור בחוץ – אין דבר כזה. כל מגע מיני מחייב שימוש באמצעי מניעה.
גלולות היום שאחרי (פוסטינור 2) – במידה וקיימתם מגע מיני ללא אמצעי מניעה או שהקונדום ניקרע, ניתן לקחת גלולות היום שאחרי עד 72 שעות לאחר המגע. ניתן להשיג בכל בית מרקחת ללא מרשם רופא. אלו למעשה שתי גלולות אשר לוקחים אותן בהפרש של 12 שעות זו מזו והן יכולות למנוע את הכניסה להריון. לגלולות יתכנו תופעות לוואי כבחילות, כאבי בטן ועייפות. במידה ולא קיבלת מחזור לאחר לקיחת הגלולות יש צורך לערוך בדיקת הריון.
חשוב לדעת – גלולות אלו אינן תחליף לאמצעי מניעה בזמן מגע מיני.
ישנם אמצעי מניעה נוספים – התקן תוך רחמי ודיאפרגמה בהם יש פחות שימוש באוכלוסיה.
הריון
למרות שרעיון התינוק והחסידה הוא חביב, מה קורה שם באמת?
קצת ביולוגיה – לגבר יש בשק האשכים מיליוני זרעים המיוצרים כל פעם מחדש. אצל אישה יש ביציות בשחלות איתן היא נולדת, כאשר בכל חודש משתחררת ביצית אחת מהשחלה, דרך החצוצרה אל הרחם. לפני הירידה לרחם הביצית הלא מופרת "הופכת" למחזור החודשי, ואם יש הפרייה של הביצית ע"י זרע היא יורדת אל הרחם, שם היא נצמדת לדופן ומתפתח הריון של 40 שבועות.
מחלות מין
לא רק הריון הוא תוצר לא רצוי של מגע מיני, ישנן מחלות רבות שעוברות במגע מיני והבולטת ביניהן ביותר היא מחלת האיידס. קיימים מעל 50 סוגים של מחלות מין. הנה לפניכם מספר דוגמאות:
דלקת בנרתיק
דלקת של רירית הנרתיק (VAGINITIS) מתבטאת בהפרשה לא תקינה, או בגירוד ובכאבים בזמן מתן שתן. זו תופעה נפוצה מאוד ולא קשורה בהכרח לפעילות מינית. בדרך כלל היא נגרמת מפטריות וחיידקים שנמצאים באופן נורמלי בנרתיק ומסיבה לא ברורה מתרבים מדי וגורמים לסימפטומים הנ"ל. חשוב ללכת לגניקולוג ולהיבדק כשחשים בסימפטומים הללו. אפשר לטפל במחלה באנטיביוטיקה, בנר או במשחה ולעיתים דרך הפה.
דלקת בשופכה
דלקת של צינור השתן. שכיחה מאוד בנערים, ולעיתים קרובות אין לה סימפטומים כלל. אצל הנערות היא מלווה בד"כ בדלקת של הנרתיק או של צוואר הרחם. הסימפטומים הם הפרשה מוגלתית וכאב שורף במתן שתן. הטיפול הוא במתן אנטיביוטיקה דרך הפה. כיוון שאצל נערים אין בדרך כלל סימפטומים – כדאי לעבור בדיקה רפואית (בדיקת שתן), שמזהה תאי דלקת.
דלקת אגנית
זוהי דלקת שפוגעת באיברי הרבייה הפנימיים של האישה – הרחם, השחלות והרקמות הפנימיות של האגן. פגיעה באיברי הרבייה גורמת לעקרות אצל 15% מהנפגעות במחלה באירוע אחד, ועד 50% לאחר אירוע שלישי של המחלה. כמו-כן, המחלה גורמת לסיכון גבוה יותר להיריון מחוץ לרחם ולכאבי בטן כרוניים לאחר אירוע של דלקת האגן. הסיכונים הקשים מחייבים עירנות רבה אצל כל מי שפעילה מינית. אם את סובלת מכאבי בטן קשים – כדאי מאוד לעבור בדיקה גניקולוגית לבירור הבעיה.
הטיפול המומלץ הוא מתן אנטיביוטיקה דרך הוריד או הפה.
יבלות גנטליות
מחלת מין שכיחה מאוד המתבטאת ביבלות על עור איברי המין החיצוניים, על פי הטבעת או בצוואר הרחם. במקרה האחרון לא ניתן לגלות את המחלה, אלא ע"י משטח צוואר הרחם.
הרפס
הרפס היא מחלה ויראלית נפוצה מאוד, המתבטאת בהופעת שלפוחיות וכיבים כואבים באיבר המין. היא מופיעה בהתקפים, וגורמת לאי-נוחות. אם הנגועה בהרפס עלולה להדביק את תינוקה בזמן הלידה. קיים טיפול להקלה על הסימפטומים של הרפס – אך אין לה תרופה.
עגבת (סיפליס)
עגבת היא מחלה קשה מאוד אך נדירה. בתחילה מופיע כיב בודד לא כואב שניתן לריפוי בקלות, אך ללא טיפול עלולה המחלה להתפשט ולפגוע בכל מערכות הגוף ולגרום למוות לאחר מחלה קשה.
איידס (תסמונת הכשל החיסוני)
מחלה הנגרמת על ידי נגיף האיידס ומועברת במגע מיני ובמערכת הדם (ע"י קבלת עירוי נגוע). בין ההדבקה בנגיף ועד להופעת המחלה עצמה יכולות לעבור בין שנתיים לעשר שנים. בתקופה זו האדם הוא נשא של המחלה. רוב המקרים החדשים של חולי האיידס הם של בני 20 ומעלה, אך בגלל הזמן הארוך העובר בין ההדבקה להופעת המחלה – סביר שרובם של בני ה- 20+ החולים נדבקו בשנות העשרה לחייהם.
חשוב לעבור בדיקת איידס במקרים הבאים: לאחר קיום יחסי מין עם נשא או חולה איידס, שימוש בסמים בהזרקה לוריד, יחסי מין ללא הגנה מקסימלית (שימוש נכון בקונדום), אם יש עדויות למחלת העגבת, והופעת סימני מחלת האיידס. גם אם לא מתקיים אף אחד מהסימנים – ניתן לעבור את הבדיקה וחשוב לעבור יעוץ לפניה ולאחריה. הבדיקה היא בדיקת דם המגלה נוכחות של נוגדנים לנגיף האיידס. מומלץ לעבור בדיקה חוזרת כעבור שלושה עד שישה חודשים כי לעיתים הגוף לא מספיק לייצר נוגדנים למחלה מיד לאחר ההידבקות.
מידע נוסף ברשת
מאגר מידע בנושא האיידס, דרכי הדבקות, רשימת מרכזים בהם ניתן לבצע בדיקת איידס, חדשות בתחום, פורום ועוד.
אתר של העמותה בו ניתן למצוא מידע רחב בנושא מיניות. ניתן לפנות למרכז היעוץ בירושלים בכל נושא הקשור במין (הריונות, אמצעי מניעה וכו').
באתר מידע, שאלות ותשובות, מרכזי יעוץ (חלוקה לפי אזור גיאוגרפי), קישורים בתחום ועוד.